Novinky

        • III.B v Londýne 2024
          • III.B v Londýne 2024

          • Tento rok sme maturitný týždeň strávili úplne inak ako sme očakávali. Všetci sme si naplno uvedomili čo sa deje až v momente, keď sme sedeli v lietadle. Nadšenie z nás sršalo a my sme sa nevedeli dočkať pristátia. Boli sme príjemne prekvapení nielen atmosférou, ale aj pestrým programom, ktorý nám umožnil spoznať mnoho tvárí tejto metropoly. 

        • Etiketa pre mladých – etiketa a netiketa
          • Etiketa pre mladých – etiketa a netiketa

          • „Správanie je zrkadlo, v ktorom každý ukazuje svoju podobu.“  (J. W. Goethe)
            V pondelok 18. marca si žiaci II. B a sexty A v rámci etickej výchovy vypočuli v Podtatranskej knižnici prednášku s názvom Etiketa pre mladých. Cieľom prednášky bolo poukázať na zásady a normy slušného správania sa v spoločnosti a na internete. Prednášajúca študentom  predstavila aj modelové situácie, v ktorých je nevyhnutné dodržiavať aktuálne pravidlá spoločenskej etikety.
            Mgr. Tomáš Krempaský
             

        • Hviezdoslavov Kubín - školské kolo
          • Hviezdoslavov Kubín - školské kolo

          • V utorok 5. marca sa v našej škole konalo školské kolo súťaže Hviezdoslavov Kubín. Svoje recitátorské zručnosti prišlo predviesť 17 študentov zo štvorročného a bilingválneho gymnázia. V prednese prózy sa na 1. mieste umiestnila Ester Vyhnalová z III. B, na 2. mieste  skončila Kristína Uličná z II. F triedy a 3. miesto obsadil Ján Fedor z II. E. V rámci prednesu poézie skončila na 1. mieste Jana Šulíková z III. F a 2. miesto obsadili žiačky Hana Švarcová a Viktória Kia Kozubová z I. E a I. B triedy.
            Blahoželáme a želáme veľa ďalších úspechov.

             

        • Krajské kolo Olympiády v nemeckom jazyku
          • Krajské kolo Olympiády v nemeckom jazyku

          • Vo štvrtok 15. februára sa na našej škole konalo krajské kolo Olympiády v nemeckom jazyku v kategóriách 2A, 2B, 2C, 2D.  Súťaže sa zúčastnilo 39 žiakov z celého Prešovského kraja. Našu školu reprezentovalo päť žiakov. Najlepší z našej sekcie, Matúš Legát, sa umiestnil v kategórii 2B na 2. mieste. Okrem toho sa z bilingválnej sekcie umiestnila Petra Kvaková na krásnom 1. mieste a  postupuje do celoslovenského kola súťaže.  Blahoželáme a  Petre držíme palce!

            Marcela Kovalčíková
             

        • Beseda o protihabsburských povstaniach
          • Beseda o protihabsburských povstaniach

          • V pondelok 12. februára navštívili našich druhákov rektor Prešovskej univerzity  pán prof. PhDr. Peter Kónya, PhD. a riaditeľka Inštitútu histórie Filozofickej fakulty Prešovskej univerzity pani doc. Mgr. Annamária Kónyová, PhD. Pán profesor, uznávaný historik a odborník na dejiny raného novoveku prednášal študentom o protihabsburských povstaniach v Uhorsku a o ich politických i spoločenských dôsledkoch.

        • Florbalový turnaj
          • Florbalový turnaj

          • Tak ako každý rok, aj teraz sa konal florbalový turnaj. Pre lyžiarsky výcvik štvrtého ročníka sa turnaj presunul na čas polročných prázdnin. Základná časť nepriniesla žiadne väčšie prekvapenia. Ako sa dalo čakať, favorit turnaja TJ Mikoň Hrochoť zdemoloval konkurenciu.
             

        • Lesk a bieda médií
          • Lesk a bieda médií

          • V pondelok 29. januára prišiel žiakom II. B triedy a sexty A porozprávať  v rámci etickej výchovy  o problematike dodržiavania etických princípov v súčasných masmédiách doc. PaedDr. Anton Lauček, PhD., vedec, spisovateľ a učiteľ na Žilinskej univerzite.

        • Medzinárodný deň obetí holokaustu
          • Medzinárodný deň obetí holokaustu

          • David Unreich. Predpokladám, že toto meno vám zatiaľ nič nehovorí a donedávna to bolo tak aj medzi žiakmi tretieho ročníka.
            To sa však zmenilo 24. januára 2024 na prednáške, ktorá sa konala v Tatranskej galérii pri príležitosti Medzinárodného dňa obetí holokaustu a bola práve o tomto svetoznámom športovcovi.

        • Okresné a obvodné kolo Olympiády v nemeckom jazyku
          • Okresné a obvodné kolo Olympiády v nemeckom jazyku

          • Vo štvrtok 18.1. organizovala naša škola okresné a zároveň obvodné kolo Olympiády v nemeckom jazyku v kategóriách 2A, 2B a 2D. Súťaže sa zúčastnilo 23 súťažiacich z okresov Poprad, Kežmarok a Levoča. Z našej sekcie sa zúčastnili olympiády štyria žiaci.

        • Novoročný príhovor riaditeľky školy
          • Novoročný príhovor riaditeľky školy

          • Vážené kolegyne, vážení kolegovia a nepedagogickí zamestnanci, vážení rodičia, milí žiaci!

            Prvý januárový týždeň nového kalendárneho roku 2024 je za nami a pevne verím, že klasifikáciu a hodnotenie za 1. polrok školského roku všetci „s nadhľadom“ zvládame.

            Koniec každého roka je spojený s bilancovaním toho, čo sme stihli a čo sa nám podarilo, ale aj s konštatovaním, v čom máme rezervy.

            Aj v roku 2023 sme sa snažili v obidvoch organizačných zložkách školy, v základnej škole a v gymnáziu, maximálnou mierou zvyšovať kvalitu výchovno-vzdelávacieho procesu  s cieľom pripraviť našich žiakov na život, na ich ďalšie vzdelávanie, zapájať ich do rôznych aktivít, vychovať ich v duchu humanizmu, tolerancie a správnych etických zásad.

            Určite ľahšie sa tento cieľ dosahuje, ak sú vytvorené optimálne materiálno-technické podmienky, ktoré sa v súčasnosti v školských pomeroch dajú získať na základe zapojenia sa do rôznych projektov, z ktorých plynú financie na zlepšenie vybavenosti školy, ale aj na vzdelávanie a získavanie skúseností nás všetkých, učiteľov i žiakov.

            V roku 2023 sme sa úspešne zapojili do výzvy MŠVVaŠ SR Debarierizácia stredných škôl. Teší ma, že sme v nej boli úspešní a prinesie nám zlepšenie bezbariérového prístupu vo výchove a vzdelávaní, ktoré je základnou podmienkou pre realizáciu inkluzívneho vzdelávania.

            Jednou zo zásadných priorít našej školy je podpora individuálneho profesijného rozvoja pedagogických zamestnancov školy. Z prostriedkov mechanizmu Plánu obnovy a odolnosti SR bolo v roku 2023 realizované aktualizačné a aj inovačné vzdelávanie učiteľov.

            Výmena praktických zručnosti a skúsenosti spojená s pobytom v zahraničí je hlavnou myšlienkou projektu Erazmus+. Do tohto projektu sme sa zapojili už druhý rok. Počas letných prázdnin naši učitelia vycestovali do rôznych európskych krajín – do Rakúska, Nemecka, Portugalska, Španielska, Talianska, na Kanárske ostrovy či na ďaleký Island. Všade tam si zdokonalili svoje jazykové a pedagogické znalosti a zručnosti. Už teraz je v konečnej fáze príprav týmto projektom finančne podporená aj mobilita našich žiakov.

            Oplotenie školského areálu budovy na Ulici mládeže bolo „tvrdým orieškom“ pre školu už od roku 2009, keď spojením gymnázia a základnej školy vznikla naša spojená škola. Rekonštrukcia oplotenia bude dokončená v jarných mesiacoch, čo určite prispeje k väčším možnostiam pre bezpečnejšie športové a pohybové aktivity žiakov.

            Projektom Digitálna transformácia vzdelávania sme na konci kalendárneho roka 2023 ukončili nákup softvérových výukových programov.

            Pripojenie na internet a lepšie technické vybavenie školy by mal vyriešiť ďalší projekt z Plánu obnovy a odolnosti, tzv. DigiEDU, ktorý sa práve začal mapovaním súčasného pripojenia našich oboch budov na internet a ich pasportizáciou.

            Rok 2023 bol významný pre mnohých našich žiakov. Zaslúžili sa o úspešné reprezentovanie našej školy v predmetových a vedomostných súťažiach na celoslovenskej, krajskej i medzinárodnej úrovni, dosiahli excelentné výsledky na maturitných skúškach, v Testovaní 9 i v prijímaní na vysoké školy. To sa odzrkadlilo aj v rebríčku škôl neziskovej organizácie INEKO, kde naše gymnázium je na 1. mieste v meste Poprad, na 1.mieste v Prešovskom kraji a na 11. mieste na Slovensku.

            Spojená škola na Ulici Dominika Tatarku v Poprade je značkou vysokej kvality vo výchove a vzdelávaní. Je to vďaka zodpovednej práci, súdržnosti, angažovanosti a spolupráci nás všetkých - učiteľov, žiakov, rodičov a nepedagogických zamestnancov, za čo Vám patrí veľké poďakovanie.

            Začal sa rok 2024, želám Vám v ňom pevné zdravie, veľa síl a úspechov v rodinnom a profesijnom živote.

             

            RNDr. Mária Vojtaššáková

            riaditeľka školy

        • Posledné zbohom, pani učiteľka Šarišská!
          • Posledné zbohom, pani učiteľka Šarišská!

          • Nik z nás nie je pripravený na prijatie životnej situácie, keď nás opúšťa blízky človek, človek s krásnym srdcom, človek dobrosrdečný, láskavý a vždy usmiaty. Tak je to aj v prípade odchodu pani učiteľky Ivetky Šarišskej, ktorej srdce dotĺklo 4. januára 2024.

                  PaedDr. Iveta Šarišská ukončila vysokoškolské štúdium v roku 1988 na Pedagogickej fakulte Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Prešove, aprobáciu slovenský jazyk a literatúra – občianska náuka si neskôr doplnila aj o predmet etická výchova. Pracovala ako učiteľka najprv na základnej škole riadenej  Školskou správou Poprad a po materskej dovolenke od 1. augusta1996 nastúpila na Gymnázium na Ulici Dominika Tatarku v Poprade.

                  PaedDr. Iveta Šarišská bola skvelou a pracovitou kolegyňou, ochotnou vždy pomôcť a nenechať žiaden problém nedoriešený. Svoju prácu vykonávala s radosťou a vášňou, bola našou dlhoročnou priateľkou. Počas desaťročí vyprevadila za brány školy množstvo študentov, ktorí ju mali radi pre jej priateľskú povahu.

                  Drahá Ivka, odpočívaj v pokoji, česť Tvojej pamiatke!

        • V celoslovenskej diskusii sme nestratili
          • V celoslovenskej diskusii sme nestratili

          • Vo štvrtok 7.12. 2023 sa  do celoslovenskej argumentačnej online diskusie a hlasovania o Cenu René zapojila za našu školu  Katarína Pisarčíková z 3.A.
            „ Argumenty na nominované knihy som si vymenila  s ďalšími sedemnástimi študentmi z celého Slovenska. Hlas našej školy získal Dušan Martinčok a jeho kniha Niekto sa nájde. Počas online diskusie aj hlasovania som komunikovala s koordinátorkou projektu Alexandrou Jurišovou a jednou z porotkýň ceny Anasoft litera 2023 Zuzanou Bariakovou.

        • Deň otvorených dverí na štvorročnom gymnáziu
          • Deň otvorených dverí na štvorročnom gymnáziu

          • V utorok 28. 11. 2023 svoje brány s  hrdosťou otvorilo naše štvorročné Gymnázium na Ulici Dominika Tatarku v Poprade. Privítali sme viac ako stovku záujemcov o štúdium a ich rodičov, ktorí mohli počas prehliadky budovy navštíviť otvorené vyučovacie hodiny, a tak sa nadýchnuť neopakovateľnej atmosféry najlepšieho popradského gymnázia. Počas celého dopoludnia učitelia a študenti oboznamovali budúcoročných prvákoch s náplňou jednotlivých predmetov, prezentovali rôzne experimenty a pokusy a v neposlednom rade aj širokú škálu podujatí a akcií, ktoré jedna z najlepších škôl na Slovensku ponúka.

        • Zbohom, pán riaditeľ!
          • Zbohom, pán riaditeľ!

          •       Energický, priamy, cieľavedomý, ambiciózny. Ale aj kamarátsky, družný, nápomocný. Taký bol pán Mgr. Dušan Nebus. Bol... Všetkých nás zaskočila správa, že od stredy 29. novembra 2023 sa s naším bývalým pánom riaditeľom spája už len minulý čas.

                    Mgr. Dušan Nebus sa narodil 27. 5. 1956 v Kežmarku. Po ukončení základnej školy študoval na gymnáziu v Poprade a po maturite viedli jeho kroky na Univerzitu Komenského v Bratislave. Na jej fakulte telesnej výchovy a športu v júni 1980 ukončil odbor učiteľstvo pre školy II. cyklu, aprobáciu telesná výchova a branná výchova. Jeho profesijná kariéra sa spájala len s našou školou. 1. 9. 1980 sem nastúpil ako učiteľ a po jedenástich rokoch prechádza zo zborovne do riaditeľne. „Nový gympel“ (gymnázium a jazykovú školu) riadil od 1. 9. 1991. Po organizačných zmenách vzniká Spojená škola na Ulici Dominika Tatarku v Poprade (pozostáva zo štvorročného gymnázia, osemročného gymnázia, bilingválnej sekcie a základnej školy), ktorú riadil do 31. 1. 2021, keď odišiel do dôchodku.

                     Pán Dušan Nebus sa zaslúžil o to, že s našou školou sa od novembra 1991 spája jedinečná značka. Je ňou slovensko-nemecká bilingválna sekcia gymnázia. Výraznou mierou sa zasadil o jej založenie i fungovanie. Práve preto mu prezident Spolkovej republiky Nemecko udelil štátne vyznamenanie  Zlatý kríž na purpurovej stuhe. Ďalším významným ocenením pána Nebusa bola Zlatá medaila sv. Gorazda od ministra školstva za vynikajúce výsledky v riadiacej práci. Náš bývalý pán riaditeľ ovplyvňoval aj dianie v Poprade, keďže niekoľko rokov bol poslancom mestského zastupiteľstva. V roku 2022 mu bola udelená Cena primátora mesta Poprad za dlhoročnú obetavú prácu, profesionálny prínos v oblasti školstva, úspešné projekty v rámci bilingválneho vzdelávania a vynikajúce výsledky v riadiacej pozícii.

                    Mgr. Dušan Nebus bol neprehliadnuteľný. Svojou postavou, výrazným hlasom a charizmou si vybudoval rešpekt. Nielen medzi žiakmi školy, ale aj medzi spolupracovníkmi a kolegami. Nezmazateľne sa zapísal do histórie našej školy a navždy ostane v našich spomienkach.

                    Česť jeho pamiatke!

             

        • Školský e-shop otvorený
          • Školský e-shop otvorený

          • Máme pre Vás skvelú správu!


            Naša škola má vlastnú voľnočasovú kolekciu oblečenia, o podobe ktorej ste sami rozhodli. Jej náhľad vidíte nižšie a je možné si ju aktuálne zaobstarať v našom e- shope: https://www.kraloveskoly.cz/ssdtpp/

             

            Objednávanie je už spustené a bude možné až do 14.12. Nasledujúci deň sa e-shop uzatvorí a objednané veci pôjdu do výroby. Neváhajte preto, ak si chcete zadovážiť nový kúsok so školským logom!  

             

            (Môže sa stať, že ceny v e-shope sa zobrazia v CZK. V hornej lište e-shopu nastavíte EUR)

              
            S pozdravom a prianím krásneho dňa 

            vedenie školy

             

             

             

        • Súťaž o návrh na vianočnú pohľadnicu 2023
          • Súťaž o návrh na vianočnú pohľadnicu 2023

          • Milé žiačky, milí žiaci!

            Riaditeľka školy vyhlasuje súťaž o najlepší návrh vianočnej pohľadnice našej spojenej školy.

            Zapojiť sa môžu všetci žiaci. Uprednostňujeme obdĺžnikový tvar pohľadnice. Svoje návrhy posielajte mailom na adresu vianocnapohladnica@gmail.com do piatku 8. 12. 2023. Nezabudnite uviesť svoje meno, priezvisko a triedu. 

            Z odovzdaných návrhov sa vyberie jeden, ktorého autor získa pekné ocenenie. Meno víťaza a jeho pohľadnicu zverejníme na webovej stránke školy.

            Tešíme sa na Vašu tvorivosť, výtvarnú kreatívnosť či elektronické spracovanie!

        • Darovanie krvi 25.4.2023
          • Darovanie krvi 25.4.2023

          • V utorok 21. novembra 2023 o 7:00 sa v rámci prevencie drogových závislostí uskutočnilo hromadné dobrovoľné bezplatné darovanie krvi žiakmi našej školy v NTS Poprad.
             
            Dobrovoľného darovania krvi sa zúčastnilo 35 žiakov. Aktívnymi darcami sa nakoniec stalo 19 žiakov Spojenej školy Dominika Tatarku v Poprade.
             

      • Kontakt

        • Spojená škola, Dominika Tatarku 4666/7, Poprad
        • +421 52 7721 663
        • Dominika Tatarku 4666/7 058 01 Poprad Slovakia
        • 042083788
        • RNDr. Mária Vojtaššáková
        • Mgr. Denisa Slavkovská
        • vrátnica - kl. 11 riaditeľ školy - kl. 16 zástupca riaditeľa - kl. 18 sekretariát - kl. 20 kancelária - kl. 17 hospodárka - kl. 12 technik - kl. 25 zborovňa - kl. 26 kabinet DEJ - kl. 13 kabinet MAT - kl. 14 kabinet BIO - kl. 19 kabinet INF - kl. 22 kabinet TSV - kl. 23 kabinet FYZ - kl. 24 kabinet CHEM - kl. 27 kabinet ANJ - kl. 28 knižnica - kl. 15 vedúca ŠJ - kl. 21
      • Prihlásenie